Op een vroege winterochtend, trok ik door de bevroren Vlaamse velden naar het zoveelste netwerkevent. 
Ingeduffeld in een dikke jas, met de sjaal tot aan mijn oren, veranderde er iets.

 

Eenzaam ondernemen

Dat het ondernemerschap best eenzaam is, hoef ik u niet te vertellen.  En dat voelde ik die bewuste ochtend net iets meer dan anders. Wagens gleden (die ochtend echt wel letterlijk te nemen) over de autosnelweg tot ze abrupt tot stilstand kwamen.  File.. een muziekje op de radio en kijken naar andere eenzame bestuurders en reflecteren. 

Al gauw kwam ik tot mijn keerpunt.  

Ik hou van mijn job.  Ik ga graag met mensen in contact.  Ik help andere ondernemers praten. Praten met en praten voor elkaar. En toch ben ik soms eenzaam. Ook al heb ik een fantastisch team, ook al kan ik sparren met andere ‘lotgenoten’… toch komt het meeste op mijn eigen schouders terecht.

Ik, als ondernemer moet de koers bepalen,
ik, als ondernemer, moet de cijfers in de gaten houden,
ik, als ondernemer, moet de brandjes blussen.

Co-creatie

Vandaar vind ik het zo bijzonder om iets in de wereld te zetten op basis van co-creatie.  Op zo’n moment sta je in verbinding en durf je het eindresultaat wat losser te laten.

Je hebt daarvoor uiteraard wel de juiste partner nodig.  Iemand met dezelfde doelen in het leven en het ondernemerschap, iemand met dezelfde waarden.  Want als deze niet kloppen, kan je niet gelukkig worden. 

Dit geluk mochten wij, Tielman en ik, ervaren.  

Al vanaf de eerste kennismaking, hadden we beide het gevoel dat dit moment het begin was van veel andere…  Het klopte gewoon…

Beiden een enorme passie voor ons eigen beroep, maar er ons steevast van bewust dat we samen veel meer konden bereiken dan alleen.  En dat heeft niets met het verdienen van euro’s te maken maar veel meer met een waarde die niet uit te drukken is in euro’s. En dat was meteen ook het spannendste stuk.  We zouden samen iets in de wereld zetten waarmee we genoeg geld verdienen maar bovenal iets waar we beiden blij van werden.

En daar op die ijzige winterochtend, met een warme pot koffie in de hand, is Comm’academy ontstaan.